Bezoek Herinneringscentrum Kamp Westerbork

1 mei 2023

Een groep van 34 personen kwam voor een bezoek naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het is een mooi aansluitend middagprogramma, waarbij we ons vrij strak aan de tijden hebben gehouden.

Om 13.30 uur werd introductiefilm getoond in een speciale filmruimte. Daarna hadden we drie kwartier de tijd om op eigen gelegenheid de tentoonstellingen in het museum te bezichtigen. In deze ruimte liggen verspreid voorwerpen uit de WO2. Zoals koffers met persoonlijke spullen, foto’s, afscheidsbrieven naar en van familieleden.  Ook was er een stapelbed te zien, 3 bedden boven elkaar met houten planken, daarop een soort van gevulde jutezak, welke diende als een dunne matras. Daarnaast waren er opnames van persoonlijke verhalen en filmbeelden van bewakers, treinbestuurders en buren te beluisteren en te zien.


Na het zien en horen van allerlei indrukken uit die verschrikkelijke periode was er tijd voor koffie en thee met cake in het museumcafé.
Rond 15.10 uur stond er een aparte pendelbus voor ons klaar, die ons naar het voormalig kampterrein, op zo’n 3 km van het museum, bracht.


Vanaf hier ging een gids ons begeleiden en vertelde over het ontstaan van het oorspronkelijke vluchtelingenkamp Westerbork naar doorvoerkamp. Ruim een uur liepen we over het kamp, waar de gids op gezette plaatsen, m.n. bij de monumenten, met onze groep zijn verhaal vertelde over de gebeurtenissen.
De hellingen geven de oorspronkelijke grootte van de bebouwingen van het doorvoerkamp aan. Dit zijn barakken als werkplaats, schooltje of slaapruimte. Er zijn verschillende monumenten te bekijken. Zoals een 90 meter lange spoorrail, het Nationaal Monument, die aan het eind omhoog gekruld staan. Bij het Verzetsmonument zijn verzetsstrijders gefusilleerd, gecremeerd en herbegraven. Het monument Woning Kampcommandant is nu een officieel rijksmonument. Door de grote herinneringswaarde is het pand van (inter)nationaal cultuurhistorische belang. De transport wagons doen dienst als herdenking van de 97 transporten naar voornamelijk Auschwitz. Hier worden het hele jaar door de 107.000 namen uitgesproken die op transport zijn gegaan, vandaar de naam van dit monument
De Gesproken Namen. Op de voormalige appelplaats staat het monument De 102.000 Stenen. Dit aantal geeft het aantal joden weer die niet zijn teruggekeerd van de transporten. Hiervan zit een groep van 245 Sinti en Roma en 200 verzetstrijders.


Daarna stapten we weer in de pendelbus terug naar het museum, vanwaar we tegen 17.00 uur huiswaarts vertrokken.