Reitdieptour naar Zoutkamp

update 12 juli 2023

3 juli was het zo ver, de feestelijke dag, het 12½ jarig bestaansjubileum. De bedoeling was om dit te vieren bij het 10 jarig bestaan van de subclub, helaas kon dit niet doorgaan i.v.m. de corona periode. Het werd een dagtocht per boot over het Reitdiep naar Zoutkamp met de comfortabele boot Golden Raand van Rondvaartbedrijf Kool.

Gelukkig was het die dag geen 30 of meer maar een aangename 20 a 21 graden, Helaas wel af en toe een buitje, maar dat kon de pret niet drukken want ook het dak van de boot kon eenvoudig en snel dicht.

De aanmeldingen waren meer dan bij andere activiteiten, maar dit was ook een speciale dag.

We vertrokken vanaf Praxis bij de Oostersluis aan het Damsterdiep. Toch kwam Murphy’s law al om de hoek kijken. De slagboom ging as om 9.00 uur open. Gelukkig had iemand al de achterste boom open gedaan. Iedereen was op tijd en exact om 9.30 uur vertrokken we.
Echter, door onoplettendheid, kwamen we er na een 5 minuten achter dat we via de
binnenstad voeren en niet via de Oostersluis. Op zich wel een mooie route, je kon de stad vanuit een heel ander perspectief bekijken.

Echter deze route gaf een vertraging van anderhalf uur waardoor het een lange tocht heen werd. Na een aantal bruggen, ook een spoorbrug van de trein naar Uithuizermeden, kwamen we eindelijk in het Reitdiep aan. We passeerden de dorpjes Wieringerschouw en Oostum en daarna Garnwerd met de prachtige molen en Café Hammingh. Na enkele lussen in het Reitdiep kwamen we door de oude sluizen van Aduarderzijl. In de volgende lange bocht voeren we langs Schaphalsterzijl en Roodehaan en snel daarna kwamen we bij Electra met het gemaal De Waterwolf. Onderweg kregen we koffie, thee en koek geserveerd. Dan werd het Reitdiep geleidelijk breder en zagen we de gekleurde huisjes van Zoutkamp, waar we aanmeerden aan de Reitdiepkade tegenover het
Visserijmuseum. Helaas erg laat door de omweg via de binnenstad.


De gidsen voor de rondleiding door Zoutkamp

en het bezoek aan het Visserijmuseum stonden al op ons te wachten.

We werden in 4 groepen verdeeld en een aantal senioren gingen op eigen gelegenheid wandelen. Helaas was het bezoek maar kort, maar wel leuk met leuke verhalen van de gidsen. Om 15.15 uur moesten we weer bij de boot zijn om terug te varen naar Groningen. Omdat we, door misverstand bij de firma Kool verkeert zijn gevaren, kregen een gratis consumptie aangeboden.

Ook de seniorenclub trakteerde op een extra consumptie.
Bij Roodehaan werd aangelegd en kwam het eten aan boord. Een lekkere stamppotmaaltijd met boerenkool, hutspot, zuurkool, worst, speklap en bijlagen.

Iedereen zat heerlijk te “happen” en als laatste kregen we nog een lekker toetje.

Om ongeveer 19.15 kwamen we, nu wel via de Oostersluis, weer bij de Praxis aan.

Ondanks de omweg, het korte verblijf in Zoutkamp, af en toe een buitje, hebben we toch een leuke en vooral gezellige dag met elkaar gehad. Ook het personeel aan boord was vriendelijk en correct.
We hopen dat iedereen heeft genoten en tot de volgende activiteit.