Historische Scheepswerf Wolthuis Sappemeer.

update 22 november 2023

Het bezoek (14-11-2023 ) aan het Historisch Scheepswerf Wolthuis was de moeite waard.

Aan het Winschoterdiep in Sappemeer ligt al sinds meer dan 300 jaar een scheepswerf, één van de oudste scheepswerven in de provincie Groningen. Vanaf 1983 is de werf officieel gesloten door het dempen van het Winschoterdiep in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Sinds 2013 is scheepswerf Wolthuis een rijksmonument en doet nu dienst als museumwerf. De werf wordt  nog gebruikt voor restauratie, reparatie en onderhoud van historische schepen en kleine projecten met een waardevolle antieke collectie originele gereedschappen en machines. Dit alles vindt nog plaats op authentieke locatie. In de loods op de begane grond is de werkplaats met enkel glas en tocht langs onderkant van de deuren, zonder verwarming. Boven bevindt zich onder meer een permanente expositie ruimte.

 Voorafgaande aan onze rondleiding kregen we koffie met koek en een film over de geschiedenis plus werkwijzen van de werf en het museum. Daarna gingen we gezamenlijk met zo’n 30 personen op pad voor de rondleiding met de gidsen, Jan Sporrel en Geert Smalbil. Eerstgenoemde had prachtige verhalen over werkmethoden en machines uit vroegere tijden en de ander vertelde over het gebruik van antieke gereedschappen. Enkele van ons mochten ´”het klinken´” beoefenen, het slaan van bevestigingstechnieken. In vroegere tijden gaf dit veel lawaai in de omgeving. Tevens was het vele zware handwerk met lange werkdagen in de loods best gevaarlijk, zowel in ijskoude winters als in bloedhete zomers. In die tijd waren er nog geen arbeidsvoorwaarden en inspecties.

 Toch bijzonder interessant om te horen en zien hoe er vroeger gewerkt moest worden. Een goed bestede en leerzame middag dus.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is afbeelding_2.png